Latent TB Infection: Guide for Diagnosis and Treatment
Overview
Introduction
LTBI Overview
Latent tuberculosis infection (LTBI) is the presence of TB bacteria (Mycobacterium tuberculosis) in the body without signs and symptoms, or radiographic or bacteriologic evidence of TB disease.
It is estimated that up to 13 million people in the United States have LTBI. While not everyone with LTBI will develop TB disease, about 5 – 10% of infected people will develop TB disease if not treated. This equates to approximately 650,000 to 1,300,000 people who will develop TB disease at some point in their life, unless they receive adequate treatment for LTBI.
Identifying and treating those at highest risk for developing TB disease will help move toward elimination of the disease. Health care providers play a key role in achieving the goal of TB elimination because of their access to high-risk populations.
The Latent TB Infection: Guide for Diagnosis and Treatment application is intended for health care providers who care for individuals and populations who may be at risk for infection with TB bacteria. The information in this guide is not meant to be used as a substitute for official guidelines, but rather as a ready and useful reference that highlights the main points of those guidelines.
Cục quản lý Thực phẩm và Dược phẩm (FDA) Đài Loan phát hiện đũa dùng 1 lần của Việt Nam có chứa chất độc hại và yêu cầu thu hồi toàn bộ trước ngày 15/1.
Báo chí trong nước dẫn nguồn Taipei Times cho biết, FDA Đài Loan mới đây đã thu 250 mẫu đũa tại 170 cửa hàng lớn nhỏ buôn bán các bộ đồ ăn dùng 1 lần, phát hiện có 1 mẫu chứa chất biphenyl và 3 mẫu khác có chứa chất hydrogen peroxide.
Theo ông Liu Fang Ming - Giám đốc Trung Tâm phía Nam của FDA Đài Loan, đây là 2 chất tẩy trắng được sử dụng trong nhiều ngành công nghiệp. Việc tiếp xúc với hai loại chất này có thể gây ảnh hưởng khôn lường đến sức khỏe người dùng. Đặc biệt, biphenyl có nguy cơ tiềm ẩn là phá hủy phổi, dạ dày và tuyến tụy, phơi nhiễm với liều lượng thấp trong thời gian ngắn có thể gây trở ngại tới chức năng gan và tuyến giáp, tiếp xúc lâu dài nguy cơ dẫn đến ung thư gan và các khối u ác tính.
Mẫu đũa dùng 1 lần nhập khẩu từ Việt Nam chứa chất độc hại. Ảnh minh họa
Theo số liệu thống kê trong 5 năm gần đây, “mỗi năm, cả nước nhập khẩu khoảng 25.000 tới 30.000 tấn đũa dùng 1 lần, trong đó khoảng 86% số đũa dùng 1 lần được nhập khẩu từ Trung Quốc, 12% từ Việt Nam, 1,8% từ Indonesia và phần còn lại từ nhiều quốc gia khác", Tiến Sĩ Yang Chien Hui - Quan chức chuyên môn của Đài Loan chia sẻ. Bà Yang cũng cho biết cả 4 mẫu sản phẩm cảnh báo ở trên đều thuộc một lô hàng nhập từ Việt Nam với tổng số khoảng 17 tấn đũa dùng 1 lần và chính quyền đang kêu gọi thu hồi số đũa này để tiêu hủy.
Sau khi có kết quả kiểm nghiệm, 4 công ty nhập khẩu và phân phối chính số đũa này bị yêu cầu thu hồi toàn bộ sản phẩm trước ngày 15/1, nếu không sẽ phải đối mặt với mức phạt từ 30.000 Đài tệ - 3.000.000 Đài tệ (khoảng 20 triệu-200 triệu VNĐ).
“Nếu cần thiết phải sử dụng đũa dùng 1 lần, mọi người nên cẩn thận xem xét và ngửi đũa trước khi dùng. Tránh dùng những chiếc đũa quá trắng hoặc có mùi chua, bởi chúng có thể chứa quá nhiều chất làm trắng” - Bà Yang khuyến cáo.
Tại Việt Nam, loại đũa dùng 1 lần được sử dụng vô cùng phổ biến từ quán ăn đến nhà hàng. Sự nguy hại của chúng cũng từng được các bác sĩ chuyên khoa tại bệnh viện Hà Nội cảnh báo qua số ca ngộ độc cấp tính ngày càng tăng do hóa chất không rõ nguồn gốc. Tuy nhiên, "hiện ở Việt Nam chưa có tiêu chuẩn chất lượng đối với loại đũa dùng một lần, có chăng chỉ chung chung như không bẩn, không nhiễm khuẩn. Trên thực tế, những tiêu chuẩn ấy chưa thể giúp nhận biết chính xác độ vệ sinh của sản phẩm", ông Lê Văn Cường - Cán bộ Cục Quản lý thị trường (Sở Công thương TP. HCM) cho biết.
Many people aren't aware of the connection between diabetes and
bone fractures. Find out how you can protect your bones and guard
against this complication of diabetes.
Thinkstock
If you have diabetes, you’ve likely been told to be vigilant
about blood sugar control. That’s because when unmanaged, diabetes can
increase your risk of complications such as heart disease, nerve damage,
and kidney failure, according to the American Diabetes Association. But
there's a lesser-known yet still serious diabetes complication that
you’ll also need to watch out for: bone fractures.
“Health care providers often neglect to tell patients with diabetes
that they could be at higher risk of bone fractures,” says M. James
Lenhard, MD, section chief of endocrinology and medical director of the
Diabetes and Metabolic Diseases Center, the Diabetes and Metabolic
Research Center, and the Weight Management Center at the Christiana Care
Health System in Wilmington, Delaware. However, it's a real risk that
can affect people with either type 1 or type 2 diabetes. In fact, people
with type 2 diabetes
could have three times greater the risk of bone fracture than those
with normal blood sugar, depending on skeleton size and how long someone
has had diabetes, according to research published in December 2014 in
Metabolism.
Type 1 diabetes also increases the risk of bone fractures, according
to an animal study. Researchers from the University of Delaware in
Newark, where Dr. Lenhard is an adjunct associate professor, and the
University of Toronto, found that exercise (normally a good protective
step for bone health) did not stimulate bone regeneration as well in
mice with high blood sugar levels as it did in mice with normal blood sugar levels. The findings were published online in July 2015 in the journal Bone. How Diabetes Affects Bone Health
People with type 2 diabetes often have normal or better-than-normal
bone density yet their fracture risk is still elevated, notes Lenhard.
“This suggests that diabetes affects bone quality … the way that bone is
chemically pieced together.”
Bone is living tissue. It’s constantly being broken down and built up
again. In people with diabetes, “the cells that come in and lay down
new bone protein, which in turn gets calcified to make bone, could
perhaps be laying down an abnormal protein or piecing it together
abnormally,” Lenhard explains.
When your bones aren’t forming properly, they are more fragile and can break more easily. How to Prevent Bone Fractures
First and foremost, focus on blood sugar control because "poorly
controlled blood sugar is thought to contribute to a deterioration in
your bone health,” Lenhard says. When your blood sugar is high, it
spills into your urine and makes you urinate more. “There’s always some
degree of calcium in your urine," he explains. "The more you have to
urinate because of high glucose, the more calcium spills with it."
Exercise is also important — but only if blood glucose is
well-controlled, found researchers at the University of Delaware.
Weight-bearing exercise — activities in which you’re upright and working
against gravity, such as walking,
jogging, and strength training — encourage bones to regenerate, says
Lenhard. Balance exercises are also important because they can help
reduce your chances of falling, a common cause of fracture, according to
the American Diabetes Association (ADA).
Before you begin an exercise program, check in with your health care
team. Your doctor may want you to avoid certain types of activities that
may worsen physical problems you already have, and it’s important to
discuss the effect exercise can have on blood sugar if you’re taking
glucose-lowering medications.
The next component is your diet. Together, exercise and diet deliver a
beneficial one-two punch. “We have had patients improve their bone
density with lifestyle changes alone — without medications,” Lenhard
says. Start by getting adequate amounts of calcium in your diet. Good
sources of calcium include low-fat dairy, dark green leafy vegetables,
certain fish, and calcium-fortified foods such as breads and cereals,
according to the National Institutes of Health (NIH).
Your body also needs vitamin D to absorb calcium. This is found in
limited food sources, including fatty fish, egg yolks, and fortified
foods, the NIH reports, and is also produced by the body in response to
sun exposure. Just be sure to limit your exposure to UV rays to prevent
skin cancer, according to the NIH. Ask your doctor whether you need a
supplement to get the right amount of vitamin D for you.
Still, despite your best efforts, you may need medication to prevent
osteoporosis, the bone-thinning disease, if your risk for bone fractures
is high. According to the ADA, bisphosphonates are among the most
common of these drugs; some women may also benefit from temporary
estrogen replacement, notes the National Osteoporosis Foundation.
It’s never too late to start the conversation with your health care
team about your risk for bone fractures, Lenhard says. Just ask what you
should be doing today to protect your bones and avoid this lesser-known
yet dangerous complication of diabetes.
The invasive vasectomy may be a thing of the past thanks to a new invention by German inventor Clemens Bimek. The new “sperm switch” will allow men to turn off and on their fertility by simply flicking a switch inside of the scrotum.
The sperm switch invention comes as many men try to take personal control of contraceptives instead of relying solely on women. From vasectomy surgery to male contraceptives, men are now being offered more forms of male birth control than ever before. The sperm switch is the latest of these inventions and is designed to allow men to decide if and when sperm reaches the penis during intercourse.
Read more at http://www.inquisitr.com/2683442/goodbye-vasectomy-hello-sperm-switch-men-can-turn-fertility-on-and-off-with-new-sperm-switch-invention/#ZjOK88AytkA8LXZP.99
Trải nghiệm Deja vu giảm theo tuổi tác. Mức độ thường xuyên trải nghiệm Deja vu cũng nhiều hơn đối với những người có thu nhập cao, những người có xu hướng du lịch nhiều và có trình độ học vấn cao. Bên cạnh đó, những người thường trải qua Deja vu cũng có xu hướng tưởng tượng phong phú và khả năng nhớ lại các giấc mơ.
Bạn càng thoải mái và thư thả, bạn càng có nhiều khả năng trải nghiệm Deja vu. Ngoài ra, một báo cáo kết luận những người càng cởi mở hay tự do về chính trị thì càng có nhiều khả năng trải nghiệm Deja vu.
Các nhà nghiên cứu khác cũng đồng ý với kết luận chỉ cần một cảm giác quen thuộc nhỏ cũng có thể tạo nên Deja vu.
Ví dụ, bạn có thể đi trên chiếc xe cũ kỹ và có cảm giác cực kỳ quen thuộc. Bạn không thể nhớ rằng bà của mình đã từng có chiếc xe tương tự và khi còn nhỏ bạn đã từng cùng bà đi trong chiếc xe đó. Những giác quan cảm nhận về chiếc xe cũng khiến những ký ức quay trở về, ngay cả khi bạn không còn nhận thức được sự tồn tại của những ký ức đó.
Một học thuyết nữa dựa trên cơ chế não xử lý và lưu trữ các thông tin. Robert Efron cho rằng một sự trì hoãn trong quá trình xử lý thông tin của não tạo ra Deja vu. Thông tin đi vào não qua nhiều con đường khác nhau. Trong quá trình này, sự đồng bộ các thông tin không được xử lý tốt sẽ tạo ra Deja vu.
Ngoài ra còn học thuyết cho rằng chúng ta lưu trữ trí nhớ từ nhiều yếu tố trong cuộc sống, không chỉ từ trải nghiệm cá nhân mà còn là phim, hình ảnh, sách. Ví dụ, khi còn là một đứa trẻ, chúng ta đã xem cảnh một địa danh nổi tiếng trong một bộ phim. Khi lớn lên, chúng ta đến thăm cùng địa điểm đó và cảm thấy thân thuộc mà không nhớ ra mình đã từng xem nó trên phim.
Một quan điểm đáng lưu ý khác đó là, trong quá trình sinh hoạt, giao tiếp hằng ngày, bộ não con người có khả năng tự sắp xếp, liên kết các sự kiện và phân tích một cách lôgic, từ đó tạo ra những hình ảnh, âm thanh, sự kiện có khả năng xảy ra trong tương lai và ghi vào vùng trí nhớ, điều này gần giống với phương pháp tiên tri.
Khả năng tự sắp xếp và liên kết này của não người được hình thành và rèn luyện trong quá trình con người ta suy nghĩ và suy đoán có chủ ý .
Vì thế, khi bắt gặp một trong những sự việc mà bộ não đã phân tích đúng thì lúc đó chúng ta sẽ có cảm giác "hình như" mình đã bắt gặp hoặc đã từng ở vào tình huống đó trong quá khứ.
Có thể thấy rằng dù còn rất nhiều tranh cãi nhưng những giả thuyết đưa ra đều có chung một quan điểm đó là hiện tượng này vốn chỉ là một cơ chế mang tính sinh học của con người, hoàn toàn không có liên hệ gì đến những gì mà quan điểm nhiều người cho rằng đó là tiên tri, là du hành thời gian hay trải nghiệm tiền kiếp.
The list of benefits of tea continues to grow. Learn why diabetes prevention is on that list.
Getty Images
Polyphenols in green tea can help regulate glucose in the body, helping to prevent or control diabetes.
The fountain of youth still remains elusive, but there's
something that seems close: green tea. People have been drinking tea for
centuries, and today it's the second most popular drink in the world
(after water). Some of that popularity may stem from the many widely
recognized benefits of tea, including its power to prevent cancer and to sharpen mental health. But tea offers health benefits related to diabetes, too.
“We know people with diabetes have problems metabolizing sugar,” says
Suzanne Steinbaum, DO, a cardiologist, director of women’s heart health
at Lenox Hill Hospital in New York City, and author of Dr. Suzanne Steinbaum’s Heart Book.
“Insulin comes along to decrease sugar, but with type 2 diabetes, the
body isn’t so sensitive to insulin, so blood sugar levels go up. Through
a complex biochemical reaction, tea -- especially green tea -- helps
sensitize cells so they are better able to metabolize sugar. Green tea
is good for people with diabetes because it helps the metabolic system
function better.”
A 2013 research review published in the Diabetes and Metabolism Journal
outlined the potential benefits of tea when it comes to diabetes as
well as obesity, which is a risk factor for diabetes. It highlighted a
Japanese study that found that people who drank 6 or more cups of green
tea a day were 33 percent less likely to develop type 2 diabetes than
were people who drank less than a cup of green tea a week. It also
reported on Taiwanese research that found that people who drank green
tea regularly for more than a decade had smaller waists and a lower body
fat composition than those who weren't regular consumers of green tea.
Drinking tea for diabetes is such a good idea because tea contains
substances called polyphenols, antioxidants found in every plant.
“Polyphenols help reduce oxidative stress and cause vasodilation
(widening of the arteries), which decreases blood pressure, prevents
clotting, and reduces cholesterol,” Dr. Steinbaum says. All of these
activities reduce the risk for heart disease, which is elevated in
people with diabetes. Polyphenols in green tea can also help regulate
glucose in the body, helping to prevent or control diabetes.
Drinking Tea for Diabetes: Green Tea or Black Tea?
When it comes to drinking tea for diabetes,
Steinbaum says benefits are tied to all teas, but that green tea is the
clear winner. "For one, when you drink green tea for diabetes, you will
get a higher level of polyphenols than you would get in black,” she
explains. It’s the polyphenols in fruits and vegetables that give them
their bright colors. So, having more color means that green tea is
richer in polyphenols. “Of the black teas, the more orange the color,
the higher the polyphenols,” she adds.
Besides its color, green tea also contains higher polyphenol levels
because it's prepared from unfermented leaves, "so it is really pure,”
Steinbaum says. Black tea,
on the other hand, is made from leaves that are fully fermented, which
robs it of some nutrients. “Plus, black tea has two to three times more
caffeine than green, which isn’t good in excess,” she says.
Polyphenols: Beyond Drinking Tea for Diabetes
The benefits of tea are clear. But besides tea, a number of foods
high in polyphenols also can help prevent and manage type 2 diabetes.
“The fruits highest in polyphenols are berries, grapes, apples, and pomegranates
-- because of their rich color,” Steinbaum says. Broccoli, onions,
garlic, tomatoes, eggplant, and spinach are also good sources, as are
cranberries, blood oranges, blackberries, blueberries, raspberries,
strawberries, rhubarb, lemons, limes, and kiwis. “We know red wine
contains resveratrol, which is a polyphenol -- the highest concentration
is in Bordeaux,” Steinbaum says. RELATED: Best and Worst Drinks for Type 2 Diabetes
Cocoa is also a good source -- a reason to eat a piece of dark
chocolate now and then. “And for those following a vegetarian diet,
there are also a number of foods high in polyphenols that also provide
protein, such as red beans, black beans, pinto beans, pistachios,
walnuts, chickpeas, and all the nut butters,” she says.
Overall, in addition to drinking tea for diabetes, eating a diet
that’s good for your blood sugar isn’t complicated. “Type 2 diabetes
tends to be driven by dietary lifestyle choices," Steinbaum says. "When
we talk about prevention, having a diet filled with polyphenols will
help the body better metabolize sugar." Hands down, eating foods rich in
polyphenols -- such as garlic and brightly colored fruits and
vegetables -- and drinking tea for diabetes, especially green tea, are
great ideas for anyone trying to manage or prevent diabetes.
A common sexually transmitted infection (STI) is at risk of becoming "untreatable," public health officials warned this week.
England's chief medical officer is cautioning doctors and pharmacists to double-check their prescriptions, after an antibiotic-resistant strain of "super gonorrhea" broke out this year in the north part of the country, international news source The Guardian reports.
The super strain of the disease, which is resistant to the first-line antibiotic azithromycin, emerged in March and has since spread to at least 16 people, according to The Guardian.
Despite gonorrhea's known drug-resistant properties, some physicians continue to prescribe an outdated drug, ciprofloxacin, raising the chances that drug-resistant forms will spread, according to a study from earlier this year cited by The Guardian.
Though some gonorrhea carriers do not display symptoms, the illness can cause serious long-term problems in some patients, such as infertility and potentially a life-threatening pelvic inflammatory disease in women, the report said. Gonorrhea can also blind babies born to infected women.
Antibiotic-resistant bacteria have long proved a powerful and deadly challenge for health-care providers and their patients, beyond the U.K., especially as cases of STIs are on the rise.
In the U.S., President Barack Obama last year issued an executive orderon combating antibiotic-resistant bacteria. Indeed, the Centers for Disease Control and Prevention updated its STD treatment guidelinesin response to the "urgent public health threat" of the gonorrhea super strain.